Tony Hawk je bil eden izmed glavnih promotorjev športa na koleščkih.
Že na prelomu tisočletja so bili sinonim za šport na koleščkih rolerji, skiroji in deske. Vsak otrok si je za božička ali za rojstni dan zaželel eno izmed treh prevoznih sredstev, ki pa so pravzaprav več kot samo to. So tudi športni rekviziti, predvsem pa so neskončen vir zabave tako za stare in mlade. In tako so na božično jutro starši zavistno pogledovali pod božično jelko in upali, da je tudi njih partner presenetil s tem prav posebnim darilom. Družine na potepu z rolerji ali skiroji so bile stalnica, skejt parki pa so bili polni nadobudne mladine, ki je skušala posnemati Tonyja Hawka in njegove trike. Čeprav se je morda zdelo, da bo sveta trojica slej kot prej postala stvar preteklosti in se bo iz cest in ulic preselila na zaprašene police in v pozabljene škatle, se to ni zgodilo. Posamezniki, ki so odraščali skupaj s priljubljenimi rekviziti, so ustvarili trdne skupnosti. Te se še danes vztrajno rekreativno, prostočasno ali pa profesionalno podijo po asfaltiranih ali drugih koleščkom prijaznih površinah.
Longboard je eden izmed novejših predstavnikov športa na koleščkih, čeprav je med nami že nekaj časa. Longboard je eden izmed novejših predstavnikov športa na koleščkih, čeprav je med nami že nekaj časa.

Več kot samo šport na koleščkih

Prednost tovrstnega udejstvovanja je v tem, da šport na koleščkih skrbi, da je v gibanju naše celotno telo. Za rokovanje s temi rekviziti je predvsem pomembno ravnotežje, za vzpostavitev katerega pa mora sodelovati večina mišic v telesu. Druga prednost je ta, da med rekreiranjem naši sklepi ne trpijo tako, kot na primer med tekom. Seveda se poškodbe kot pri vsakem športu zgodijo, vendar so to bolj udarci ali v hujših primerih zlomi. Redkeje se zgodi, da bi zaradi rolanja, skejtanja ali deskanja trpeli dolgoročne posledice, na primer v sklepih. Poleg tega vsi trije športi blagodejno vplivajo na naše srce. Ob intenzivni vadbi namreč lahko dosežemo tudi do 180 udarcev srca na minuto. Kot vemo je srce samo še ena mišica v našem telesu, ki se ob naporu krepi. Na ta način pa seveda pridobivamo tudi na vsesplošni kondiciji in pripomoremo h kurjenju odvečnih maščob.

Neutrudni socializacijski stroj

Morda še najpomembnejša prednost pa je ta, da so to rekviziti, ki spodbujajo socializacijo. So odlična vstopna točka za sklepanje novih prijateljstev, ali pa krepitev starih. Prav vsak, ki se je kot "zelenec" preizkusil ob boku izkušenejših deklet in fantov, je brez dvoma dobil dolgoletne prijatelje. In kdo ve, morda pa je letos prišel čas, da pod božično jelko rolerji, skiroji in deske ne bodo čakali samo vaših otrok, ampak tudi vas.
Sport station

Izpostavljeni produkti